Leidsch Debat

Na weken voorbereiding was het maandag eindelijk zover: het Leidsch Debat in de Marekerk ging eindelijk beginnen. Voor aanvang gooide Theo Hiddema buiten nog wat sigaretten achterover tegen de zenuwen voor hij het frisse, nieuwe geluid van het Forum voor Democratie zou vertolken in de stampvolle kerk. De commissaris Binnenland verovert de harten van de bezoekers door te stellen dat de christelijke partijen blij zullen zijn met deze volle kerk. Terwijl de laatste mensen zich tussen de mensenmassa proppen geven Jos Heymans en Fons Lambie het openingswoord.
De twaalf aanwezige partijen mochten de spits afbijten door in slechts één minuut uit te spreken waarom zij dachten dat het Leidsche publiek op hun partij moest stemmen. De partijen zeiden veelal hetzelfde; minstens drie partijen riepen zich plots uit tot ‘de onderwijspartij’ en verschillende politici grepen terug naar hun studentenleven in een poging herkenning te zoeken bij het publiek.
Toen kon het echte debat beginnen. De kleinere partijen begonnen met debatteren over de stelling ‘Het is goed als de toegang tot Nederland aan alle terugkerende jihadisten ontzegd wordt.’ Joram van Klaveren van VNL en Geert Schipaanboord van de SGP zijn het hier roerend mee eens, Don Ceder van de ChristenUnie en Christine Teunissen van de PvdD niet. De meeste partijen zijn het noch eens noch oneens met de stelling en verleggen het debat naar wat mag volgens onze rechtsstaat, en waar we deze mensen beter zouden kunnen berechten. Moet dat in Nederland gebeuren? De politici worden het niet eens en ook ik weet nog steeds het antwoord niet.

DENK had voor het eerste onderwerp helaas laten afweten en ook Zihni Özdil kon wegens ziekte niet komen, dus moeten we dit tweede debat GroenLinks-loos doorstaan. De organisatie redt de avond echter door de Ondernemerspartij en hun held Hero Brinkman te strikken voor het tweede onderdeel van het debat. De politieke partijen moeten de immer kritische Leidsche student zien te overtuigen over een controversieel onderwerp: het leenstelsel. Aan de hand van de stelling ‘Het leenstelsel voor studenten moet worden afgeschaft. De basisbeurs moet weer terugkomen.’ kruisen de grotere partijen (en Hero Brinkman…) de degens. De huidige coalitie verdedigt hun beleid door te stellen dat al het geld dat door het leenstelsel in het laatje komt terug geïnvesteerd zal worden in het onderwijs. De PvdA doet zelfs nog een duit in het zakje door daarbovenop tweeëneenhalf miljard extra te investeren. De rest vindt dit zielig en wil de basisbeurs terug, al is het bij sommige partijen niet in de vroegere vorm.

Dan is het tijd voor vragen uit de zaal. Een meisje van zestien stelt dat ze ‘geen machine’ is en vraagt wat er met kunst en cultuur gaat gebeuren. Een paar rijen voor haar vraagt een fervent sportschutter wat er gaat gebeuren met zijn hobby. Hiddema antwoordt door een verhaal te pleiten over wat er in ‘zijn dossiers’ staat; zijn werk als advocaat en strafpleiter komt hem hier overduidelijk goed van pas. Het contrast tussen de vragen kon niet groter zijn.

Het werd intussen beduidend kouder in de Marekerk. De uitgezette verwarming wees erop dat de avond ten einde liep. Een select groepje fanatici dronk nog een cola light in café de Storm om het debat na te bespreken met D66-politicus Achraf Bouali, die gul strooit met visitekaartjes. Het was zeker een interessant debat, met interessante onderwerpen en politici. Ik ben er echter nog steeds niet achter wat ik nou wil gaan stemmen. Balen. Misschien dat ik daar achter kom tijdens de Thema-avond Zorg in het LUMC op 8 maart!

Door Iwan Slabber 
 

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Partners

Independer
 
Autoverzekering vergelijken
 
Energie vergelijken
 
Autoverzekering
  LOGGGO
  Geld.nl logo wit blauw Copy3x

 

 

Opening hours

Openings hours
Leiden and The Hague
 
Monday 10:00-17:00
Tuesday* 10:00-17:00
Wednesday 10:00-17:00
Thursday 13:00-17:00
Friday 10:00-17:00
Weekend Closed
 
 * Op donderdag heeft het bestuur tot 13:00 vergadering
On Thursday the room is closed due weekly boardmeetings until 13:00