IAPSS Boedapest

Dag 1
Na lang uitkijken was het moment eindelijk daar: het jaarlijkse IAPSS World Congress. Op dit congress houden sprekers lectures over de meest uiteenlopende politiek getinte onderwerpen, vinden er debatten plaats en is er de mogelijkheid om experts en studenten panels bij te wonen. Maar voordat de SPIL’ers hun deelname aan het World Congress konden verwezenlijken stond er eerst een vliegreis naar Boedapest op de planning. De vliegreis verliep probleemloos en was erg kort. Aangekomen in het hostel werd eerst het een en ander uitgepakt, waarna men zich klaar maakte voor de eerste avond in de hoofdstad van Hongarije. Dinerend aan de waterkant, wisselden de SPIL’ers gesprekken uit over hun verwachtingen van het congress onder het genot van een heerlijke maaltijd en een mooi idyllisch uitzicht van de Donau. Na het diner werd er nog gezellig geborreld in een cafétje in hartje Boedapest waarna de eerste dag toch echt tot een einde kwam.Dag 2
De tweede dag in Boedapest begon met een iets wat karig ontbijt maar dat mocht de pret niet bederven want het zonnetje scheen volop en er stonden leuke activiteiten op de planning. Als eerste namen de SPIL’ers een bezoekje aan het Hongaarde parlementsgebouw aan de Pest-zijde van Boedapest. Het parlementsgebouw was erg indrukwekkend om te zien vanwege haar gotische stijl en koepel achtige vormen.  In het parlementsgebouw kregen wij een rondleiding waarin we met veel enthousiasme werden ingelicht over de (politieke) geschiedenis van Hongarije. We kregen onder meer te horen dat Hongarije een land was dat meerdere malen veroverd was door externe groepen en dat het land heel veel verschillende heersers heeft gekend.  Na de rondleiding was het tijd voor een welverdiende lunch in de gezellige omliggende restaurantjes. Nadat we ons buikje vol hadden gegeten stond alweer een ander activiteit op de planning: ‘’de walking tour’’. Aan de hand van een ‘op voorhand’ uitgestippelde walking tour, samengesteld door IAPSS-commissielid Mienke Zwemstra bezochten wij de highlights van Boedapest te voet.  We bezochten onder meer de Géllertberg, het Koninklijk paleis en de St.Stephens Basiliek. Ook brachten wij een bezoekje aan de universiteit van Boedapest ‘The Central European University’ om ons te registeren voor het congress dat de volgende dag plaats zou vinden.
’s Avonds bezochten een groepje SPIL’ers een van Boedapest’s fameuze badhuizen om bij te komen van al dat gewandel. Na het badderen werd er gezellig samen gegeten en geborreld. De SPIL’ers maakte het niet al te laat omdat de volgende ochtend de World Congress eindelijk van start ging.

Dag 3
De derde dag in Boedapest begon erg vroeg, casual chick gekleed en geaccentueerd met SPIL-merchandise vertrokken we rond 9uur richting het hoofdgebouw van Central European Univerisity (CEU) waar de openingssessie van de World Congress plaats zou vinden. De openingssessie bestond uit vele dankwoordjes en shoutouts naar de organisatoren van het IAPPS World Congress. Aansluitend aan de openingssessie was er lezing over ‘The Right to Exclude’’ gegeven door Zoltan Miklosi, een professor met een PhD in filosofie. De lezing ging over de rechten die een staat had om mensen die op de vlucht waren de toegang te ontzeggen. Miklosi linkte zijn verhaal aan de huidige Europese migratiecrisis en dit maakte de lezing erg actueel en interessant.  Na de lezing was het tijd voor een lunchbreak. Het zonnetje scheen die dag dus we besloten om ons lunchpauze in een park te doorbrengen. Na de lunch keerde we weer terug naar CEU waar Bo Rothstein, professor met een PhD in Political Science, een lezing ging houden over ‘Human well-being and the unsung relevance of political science’.  De moraal van Rothstein ’s lezing was dat de politieke wetenschap zich niet alleen moest focussen op verkiezingen, regeringsvormen en partijstelsels maar ook op de ‘Human Well-being’. In essentie wordt politiek volgens Rothstein bedreven om het menselijk welzijn te realiseren.  Na de interessante lezing van Rothstein was er een openingsreceptie voor alle deelnemers van de World Congress waarbij de deelnemers onder het genot van een drankje en een hapje gezellig met elkaar konden socializen. De sfeer tijdens de receptie was erg gemoedelijk in tegenstelling tot de sfeer buiten de CEU. Op dat moment was er buiten de CEU namelijk een protest gaande. Het Hongaarse parlement had die dag een wet aangenomen die de sluiting mogelijk maakt van universiteiten die door het buitenland gefinancierd worden.  Central European University, waar de IAPPS congress plaatsvindt, wordt gefinancierd door het buitenland en de zojuist aangenomen wet bedreigt het voortbestaan van de universiteit. Honderden mensen gingen de straat op om te protesteren tegen de dreigende sluiting van de CEU. Een paar SPIL’ers waren onderdeel van dit protest en liepen rond met buttons waarop stond #istandwithCEU. De rest van de groep SPIL’ers zaten op een terrasje toe te kijken (het verschil moet er wezen). Na een lange dag op de CEU keerde we terug naar het hostel waar we even tot rust kwamen voordat we weer op pad gingen. Het avondprogramma bestond uit een gezamenlijk diner en een bezoekje aan Szimpala. Szimpala is een van Boedapest’s bekende ‘ruin pubs’. In Szimpala waren er verschillende soorten barretjes, danszalen en kroegjes gebouw in een ruïne. Na een gezellig avond in het Hongaarse nachtleven keerde we braaf terug naar het hostel en hiermee kwam ook de derde dag tot een einde.

Dag 4
Vanaf woensdag kreeg het IAPSS-programma een wat vrijere tendens. De SPIL’ers bezochten met een groepje die lezingen die ze interessant vonden. Een hoge opkomst was er nog wel bij een expert panel over migratie. Daar spraken vertegenwoordigers van twee NGO’s en een vertegenwoordiger van de UNHCR over het vluchtelingenprobleem. Het middagprogramma concentreerde zich op methodologie, een onderwerp waarvoor geen enkele SPIL’er warm liep. De middag werd dan ook gebruikt om bij te slapen voor de avond, toen Fedde, Niels en Jan Willem voor het astronomische bedrag van drie euro een wedstrijd in de kwartfinale van de Hongaarse beker bijwoonden en de groep vervolgens gezamenlijk bij de bekende club Instant de nacht doorbracht.

Dag 5
Op donderdagochtend bezochten de deelnemers die hun ogen open konden krijgen het House of Terror. Een museum dat ging over het nazistische en communistische regime. Het museum, opgericht door premier Orban, bleek nogal nationalistisch te zijn, en er werd dus ook snel gekozen om te gaan lunchen. ’s Middags volgde er een lezing van een professor van de universiteit van Lapland. Hij vertelde over de ontbrekende connectie tussen politiek en instituties.

Dag 6
Op vrijdag begon de dag met een lezing over ´morality and violence´. Twee onderzoekers van de universiteit van Boekarest, bleken voornamelijk hard opzoek te zijn naar mensen die hun enquêtes wilden invullen. ´s Middags was er een extra ingelast panel over vrijheid van wetenschap, naar aanleiding van onderdrukking in Hongarije en Turkije. Het IAPSS-congres werd traditioneel afgesloten met een ‘Oxford style-debat’. ’s Avonds genoten we voor de laatste keer van al het moois dat Boedapest te bieden heeft, voordat we op zaterdag terug naar Schiphol vlogen.

Door Joseline Tuyisabe en Jan Willem Wesselink
 
 

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Partners

Independer
 
Autoverzekering vergelijken
 
Energie vergelijken
 
Autoverzekering
  LOGGGO
  Geld.nl logo wit blauw Copy3x

 

 

Opening hours

Openings hours
Leiden and The Hague
 
Monday 10:00-17:00
Tuesday* 10:00-17:00
Wednesday 10:00-17:00
Thursday 13:00-17:00
Friday 10:00-17:00
Weekend Closed
 
 * Op donderdag heeft het bestuur tot 13:00 vergadering
On Thursday the room is closed due weekly boardmeetings until 13:00