Workshop politiek cartoonisten

De SPIL begon de week na het paasweekend goed. Dinsdagmorgen 18 april verzamelden zo’n dertig SPIL’ers zich bij Amsterdam Centraal om gezamenlijk te vertrekken naar de redactie van de Volkskrant. Daar stond hen een leuke en interessante workshop met twee vrolijke politiek cartoonisten te wachten: Jos Colligon en Tom Janssen.

Colligon begon zijn carrière bij een het Utrechts Universiteitsblad. Aanvankelijk was zijn droom om journalist te worden. Hij schreef dan ook een tijd als universitair correspondent bij de Volkskrant. Toen bleek dat hij een bijzonder tekentalent had en een echte creatieveling was, gooide hij het toch op een andere boeg: hij werd politiek cartoonist. Hij werkt tegenwoordig nog steeds bij de Volkskrant als politiek tekenaar. Janssen wist daarentegen al vanaf zijn vijftiende dat hij politiek cartoonist wilde worden. “Ik heb nog een poosje Politicologie gestudeerd, ik dacht dat die opleiding mij wel van pas zou komen”, stelde hij. Dat bleek niet het geval. Na een poosje stapte hij over en koos hij voor de Rietveldacademie. Tegenwoordig werkt hij bij dagblad Trouw als politiek tekenaar.

De twee tekenaars hebben duidelijk bewondering voor elkaars werk. Dat meldden zij dan ook herhaaldelijk tijdens de workshop. Tijdens het eerste gedeelte van de workshop vertelden zij uitgebreid over hun manier van werken. Janssen begint meestal rond elf uur met zijn werk. “Daarvoor heb ik natuurlijk al wel uitgebreid de kranten gelezen.” Het ‘echte’ tekenwerk begint pas rond een uur of drie. “Als je op een gegeven moment de druk van de deadline begint te voelen, ben je toch het productiefst.” Colligon gaat op een soortgelijke manier te werk. Hij wilde graag één ding meegeven aan de studenten: “Als je ooit als zelfstandige aan het werk kunt, doe het!” De vrijheid om zelf je tijd in te delen vond hij een heerlijke manier van werken.

Nadat de politiek cartoonisten hun werk uitgebreid hebben laten zien aan de hand van een diavoorstelling begon het echte werk voor de SPIL’ers. Met de opgedane kennis die de heren in een half uurtje hadden overgebracht, mochten de studenten zelf een spotprent maken. Toch lastig. Creatieve ideeën genoeg, maar een mooie tekening op papier krijgen lukt toch niet zomaar. Na ruim twee uur namen we afscheid van de gastvrije en vrolijke spotprenttekenaars. De SPIL’ers hadden een leerzame en leuke ochtend gehad. Ook de politiek cartoonisten klonken tevreden: “Het is erg leuk om te vertellen over je werk aan een dankbaar en geïnteresseerd publiek.” 

Door: Merle te Molder 
 

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Partners

Independer
 
Autoverzekering vergelijken
 
Energie vergelijken
 
Autoverzekering
  LOGGGO
  Geld.nl logo wit blauw Copy3x

 

 

Opening hours

Openings hours
Leiden and The Hague
 
Monday 10:00-17:00
Tuesday* 10:00-17:00
Wednesday 10:00-17:00
Thursday 13:00-17:00
Friday 10:00-17:00
Weekend Closed
 
 * Op donderdag heeft het bestuur tot 13:00 vergadering
On Thursday the room is closed due weekly boardmeetings until 13:00