De oorverdovende stilte

De schokkende dood van een Saoedische journalist. Wat is de context van de huiveringwekkende moord op Jamal  Khashoggi en wat zijn de implicaties van een dergelijke schending van mensenrechten door Saudi-Arabië?

Een normaal bezoek aan de Saoedi-Arabische ambassade in Turkije bleek de laatste keer dat Jamal Khashoggi, een journalist, een criticus van het Saoedische regime en een Amerikaanse ingezetene levend werd gezien. Er wordt vermoed dat hij door de Saudische autoriteiten werd gemarteld voordat hij werd gedood. Het incident markeert een schokkende nieuwe ontwikkeling in een campagne tegen actievoerders door de staat, aangezien de moord plaatsvond op grond van de ambassade en er een trend van dramatische daling van de persvrijheid overal ter wereld plaatsvindt en een toename van het aantal gevangengenomen journalisten bestaat. Over het algemeen wordt er gedacht dat kroonprins Salman verantwoordelijk was voor de moord of zich er bewust van was. Dit is een factor die een moreel en strategisch dilemma vormt voor de Verenigde Staten en de Europese landen bij het zoeken naar een evenwicht tussen de rol die Saoedi-Arabië speelt in het Midden-Oosten en zijn verantwoordelijkheden op het gebied van de mensenrechten.

Door: Stefan-Alin Paiu, 25 oktober 2018

‘Fallout’

Ondanks dat de verblijfplaats van Jamal Khashoggi in eerste instantie werd ontkend, dwongen nieuwe berichten die afkomstig waren van verschillende bronnen (een geluidsopname van de moord) en internationale tegenslagen de Saudische autoriteiten om de moord op de journalist te erkennen, als gevolg van de schurkenstatenoperatie. De bekentenis van de moord nam de zorgen van de landen niet weg en zij pleitten voor een volledig onderzoek naar de gebeurtenissen die zich voordeden. De zorgen blijven bestaan, ​​omdat het toegeven van het doden niet op bevredigende wijze de oorzaak van het doden verklaart en hoe het voorval mogelijk voorkomen zou kunnen worden. Naast oproepen voor een onderzoek en het onthullen van de waarheid, hebben bepaalde staten verdere stappen genomen om hun ontevredenheid over de Saudische reactie op de moord duidelijk te maken. Uit The Future Investment Initiative Saoedi-Arabië hebben zich al enkele landen teruggetrokken, Duitsland heeft een wapenovereenkomst geschorst en de Verenigde Staten hebben onlangs visums van verschillende Saudische ambtenaren ingetrokken en overwegen verdere sancties.

Verdere implicaties

Het doden markeert het moedige Saoedi-Arabië in zijn streven naar het beïnvloeden van de geopolitieke ontwikkelingen in het Midden-Oosten en naar het verstikken van elke vorm van binnenlandse oppositie tegen het regime. Een voorbeeld zijn de toekomstige Amerikaanse sancties die Saudi-Arabië hebben gestimuleerd om te dreigen met wraak en er bestaat een groeiende mogelijkheid dat Saoedi-Arabië naar het oosten zou kunnen verschuiven als reactie op de internationale weerslag. Op dit moment neemt de internationale druk toe terwijl het Amerikaanse Congres aandringt op een Magnitsky Act onderzoek. Dit kan leiden tot sancties en tot een stopzetting van wapenverkopen. Als dit onderzoek geen duidelijke conclusie oplevert, kan het Congres zelfs de militaire steun van de VS beëindigen in de oorlog in Jemen. De Europese Unie zal naast een wapenembargo ook de mogelijkheid van gerichte sancties overwegen.

Het is duidelijk dat de moord niet onopgemerkt is gebleven en het vertegenwoordigt een moment van afrekening voor de Amerikaans-Saoedische alliantie, maar ook voor landen die een blanco cheque naar Saoedi-Arabië hebben geschreven, ondanks de groeiende bezorgdheid over haar militaire campagne in Jemen en mensenrechtenschendingen.


IS THIS THE BEGINNING OF THE END OF THE U.S.-SAUDI ALLIANCE? – 11 oktober 2018 – https://theintercept.com/

Congress Is Forcing a Confrontation With Saudi Arabia – 11 oktober 2018 – https://www.theatlantic.com/world/

Congress raises pressure on Saudi Arabia – 22 oktober 2018 – https://thehill.com/

Germany suspends arms exports to Saudi Arabia – 23 oktober 2018 - https://europeansanctions.com/

Saudi Arabia to hit back in case of sanctions over Jamal Khashoggi – 15 oktober 2018 – https://www.theguardian.com/international

Saudi Arabia says will retaliate against any sanctions over Khashoggi case – 14 oktober 2018 – https://www.reuters.com/

Threats of US sanctions could accelerate a Saudi shift eastward – 23 oktober 2018 – https://www.cnbc.com/world/

Saudi foreign minister says killing of Khashoggi was 'tremendous mistake' – 22 oktober 2018 – https://edition.cnn.com/

US to revoke visas and consider sanctions against those responsible for Khashoggi killing – 24 oktober 2018 – https://www.cnbc.com/world/

KINGDOM CRACKDOWN: Saudi Women Who Fought for the Right to Drive Are Disappearing and Going Into Exile – 6 oktober 2018 – https://theintercept.com/

Khashoggi murder planned days ahead, says Turkey's Erdogan – 23 oktober 2018 – http://www.bbc.com/

Record number of jailed journalists for second year, CPJ census finds – 13 december 2017 - https://cpj.org/

Foto: Flickr Images / POMED

Twitter

Comité van Aanbeveling

Drs. Henri Lenferink
Burgemeester Leiden

Prof. mr. Carel Stolker
Rector Magnificus Universiteit Leiden

Prof. dr. Joop van Holsteyn
Bijzonder Hoogleraar Kiezersonderzoek Universiteit Leiden
 
Prof. dr. G.A. Irwin
Professor Emeritus Politiek Gedrag en Methodologie Universiteit Leiden

Dr. Alexander Rinnooy Kan
Oud-voorzitter Sociaal Economische Raad

Mevr. Gerdi Verbeet
Oud-voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Agenda

donderdag 6 juni, 21:00 -
KB board announcement Borrel
vrijdag 7 juni
GSA
maandag 24 juni, 19:00 -
General Assembly
dinsdag 25 juni - Meerdere dagen
Long Trip
dinsdag 25 juni - Meerdere dagen
Long Trip
 
 • Binnenland

 • Buitenland

 • Onderwijs

 • Debat

 • IAPSS

 • Faciliteiten

 • Acquisitie

 • Almanak

 • Promotie

 • EJW

 • Kasco

 • AlleJaars

 • International Relations and Organizations (IRO)

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Partners

Independer
 
Autoverzekering vergelijken
 
Energie vergelijken
 
Autoverzekering
  LOGGGO
  Geld.nl logo wit blauw Copy3x

 

 

Opening hours

Openings hours
Leiden and The Hague
 
Monday 10:00-17:00
Tuesday* 10:00-17:00
Wednesday 10:00-17:00
Thursday 13:00-17:00
Friday 10:00-17:00
Weekend Closed
 
 * Op donderdag heeft het bestuur tot 13:00 vergadering
On Thursday the room is closed due weekly boardmeetings until 13:00