De groeiende polarisatie

Gevallen van radicalisering worden een steeds terugkerend fenomeen en kunnen een dodelijke wending nemen in de vorm van aanvallen. Voorbeelden hiervan waren de recente synagoge-schietpartij in Pittsburgh en de mail bombs die naar verschillende Democratische persoonlijkheden en politici waren gestuurd. Deze ernstige incidenten vragen om een ​​nadere beschouwing van de redenering achter dergelijke aanvallen en hoe we ze in de toekomst het best kunnen aanpakken en voorkomen. Donald Trump's retoriek, de extreemrechtse beweging en de polarisatie van het politieke landschap zijn slechts enkele factoren die licht op dit onderwerp kunnen werpen.

De Verenigde Staten zijn getroffen door twee ernstige incidenten die kunnen worden beschouwd als binnenlandse terroristische acties (gekoppeld aan extreemrechts extremisme) die nu vaker voorkomen. Quartz meldt dat uit een analyse van de Global Terrorism Database blijkt dat het aantal aanslagen van extreemrechtse partijen sterk is toegenomen van 6% in 2000 tot 35% in 2010. Het aantal terroristische incidenten steeg ook van 6% in het vorige decennium naar 65%  in 2017. Het electoraat is sterk verdeeld wanneer het gaat om de benaderingen die nodig zijn om dringende zaken op te lossen. Dit laat zich zo nu en dan vertalen in een politieke impasse. Drie factoren beïnvloeden de huidige stand van zaken: de polarisatie onder het Amerikaanse electoraat, de impact van het presidentschap van Donald Trump en de extreemrechtse beweging. De rol van elke factor moet worden begrepen om een ​​oplossing voor de huidige polarisatie te vinden.

Door: Stefan-Alin Paiu, 1 november 2018

Het ‘’Trump Effect’’

Donald Trump's presidentiële campagne werd gekenmerkt door de verdeeldheid en polariserende toon die bleef ​​en in sommige opzichten werd uitgebreid nadat Trump de verkiezingen won. Dit vanwege het feit dat een aantal van zijn campagnebeloften (bijvoorbeeld het reisverbod) daadwerkelijk zijn nagekomen of zijn voorgesteld beleid beïnvloeden. In plaats van het publiek te verenigen en gemeenschappelijke overeenkomsten te vinden voor problemen waarmee het publiek wordt geconfronteerd, hebben Trump’s uitspraken, ongeacht het communicatiemedium, juist een terugtrekking uit de samenleving van zijn aanhangers gestimuleerd. Ze negeren basisfeiten en verdraaien de waarheid om een ​​agenda te bevorderen die gebaseerd is op partijdige ondersteuning. De Washington Post schat dat Trump meer dan 4713 valse of misleidende verklaringen heeft afgelegd sinds hij president werd. Een ander effect van het huidige politieke discours zijn de talloze incidenten die ontstaan door een minderheid van supporters die zich antagonistisch vertonen in het openbaar. Sommige incidenten kunnen zelfs een dodelijke wending nemen, zoals in het geval van de twee recente incidenten die gepleegd zijn door personen met extreemrechtse standpunten. De dodelijke haatmisdaad in Pittsburgh en de reeks mail bombs vereisen een sterke vermindering van extreemrechts in de maatschappij, maar wat er in plaats daarvan gebeurt, is de normalisering van extreemrechtse standpunten. Dit wordt mogelijk gemaakt door een gebrek aan krachtige veroordeling en verspreiding van extreemrechts taalgebruik.

De polarisatie van het politieke landschap

Polarisatie blijft een verslechterend fenomeen, waarvan het einde nog niet in zicht is, en nog verergerd wordt door de verspreiding van nepnieuws en de opkomst van ‘echo chambers’. Deze trend is duidelijk zichtbaar met betrekking tot controversiële politieke kwesties. De bevestiging van Brett Kavanaugh en de overweldigende Republikeinse verkiezingssteun van Roy Moore, die geconfronteerd werd met beschuldigingen van seksueel wangedrag, bevestigen een partijdige scheiding. Wat zorgwekkend is, is het vervagen van elke vorm van verantwoording of controle door het Republikeinse electoraat, maar ook een blanco ondersteuning zonder enig kritisch inzicht te hebben in het besluitvormingsproces. Wat de populaire steun betreft, handhaaft Donald Trump een hoge goedkeuringsscore onder Republikeinse kiezers in tegenstelling tot de sterke afkeuring van onafhankelijken en democraten. Volgens de laatste opiniepeiling door Gallup keurt 89% van de Republikeinen de functie van Donald Trump als president goed, tegenover slechts 37% van de onafhankelijken en 6% van de democraten. Het hoge goedkeuringspercentage zorgt ervoor dat de kwestie van verantwoording, iets wat afwezig is aangezien Donald Trump de grenzen van het systeem van wederzijdse controle en evenwicht op de proef stelt door zijn retoriek en compromisloze beslissingen.

De opkomst van extreemrechts

Robert Bowers, de verdachte in de schietpartij in de synagoge, uitte extremistische ideeën over Gab, een geliefd platform van de extreemrechtse beweging. Cesar Sayoc was een voorstander van Donald Trump. Beiden vertegenwoordigen de extreemrechtse beweging en gevallen van geradicaliseerde politieke overtuigingen. Dergelijke gebeurtenissen vereisen een nadere beschouwing van de manier waarop de presidentiële campagne van Trump de extreemrechtse beweging heeft geactiveerd en hen indirect een platform heeft geboden. Ondanks het feit dat vertegenwoordigers van de extreemrechtse beweging niet direct aanwezig zijn in de politiek, is er een meer onderliggende trend aanwezig: de nominatie van extreemrechtse kandidaten. Een ander achterliggend probleem is de verspreiding van radicale opvattingen in het reguliere politieke forum en de goedkeuring hiervan in verschillende politieke campagnes. Wat problematisch is, is de wijze waarop Trump aanvallen van geradicaliseerde individuen aanpakt: Trump veroordeelt of verwerpt niet noodzakelijkerwijs de onderliggende oorzaken van de radicalisering. Op Trump’s reactie op de "Unite the Right" mars kwam veel verwijt vanuit het publiek vanwege een niet-overtuigende veroordeling door Trump van extreemrechtse activisten, waardoor hen het voordeel van de twijfel werd gegeven.

Om de huidige polarisering van het Amerikaanse electoraat en de radicalisering van sommige individuen aan te pakken, moet het vacuüm in de politieke verantwoordelijkheid worden aangekaart. Op dit moment valt de urgentie voor actie op de schouders van Donald Trump.


Brothers in White Resentment - 15 december 2016 - slate.com

The Resurgent Threat of White-Supremacist Violence - 17 januari 2018 theatlantic.com

Suspected ‘MAGA bomber’ Cesar Sayoc went from posting food photos to partisan fury - 27 oktober 2018 - thestar.com

Blue Wave or Red Wall, Far-Right Candidates May Be the Real Winners of 2018 - 22 oktober 2018 - thedailybeast.com

When Twitter users hear out the other side, they become more polarized - 18 oktober 2018 - vox.com

The Great Divide: Polarization in American Politics - 1 november 2006 - brookings.com

Who Is Robert Bowers, the Suspect in the Pittsburgh Synagogue Shooting? - 27 oktober 2018 - thenewyorktimes.com

Trump Is the Glue That Binds the Far Right - 29 oktober 2018 - theatlantic.com

Trump Needs to Demilitarize His Rhetoric - 29 oktober 2018 - theatlantic.com

The ADL warned of antisemitic harassment. Then Pittsburgh happened - 28 oktober 2018 - theguardian.com

US election: Trump and the rise of the alt-right - 7 november 2016 - bbc.co.uk

US terror attacks are increasingly motivated by right-wing views - 24 oktober 2018 - quartz.com

Photo: White House | Andrea Hanks

Twitter

Comité van Aanbeveling

Drs. Henri Lenferink
Burgemeester Leiden

Prof. mr. Carel Stolker
Rector Magnificus Universiteit Leiden

Prof. dr. Joop van Holsteyn
Bijzonder Hoogleraar Kiezersonderzoek Universiteit Leiden
 
Prof. dr. G.A. Irwin
Professor Emeritus Politiek Gedrag en Methodologie Universiteit Leiden

Dr. Alexander Rinnooy Kan
Oud-voorzitter Sociaal Economische Raad

Mevr. Gerdi Verbeet
Oud-voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Agenda

donderdag 6 juni, 21:00 -
KB board announcement Borrel
vrijdag 7 juni
GSA
maandag 24 juni, 19:00 -
General Assembly
dinsdag 25 juni - Meerdere dagen
Long Trip
dinsdag 25 juni - Meerdere dagen
Long Trip
 
 • Binnenland

 • Buitenland

 • Onderwijs

 • Debat

 • IAPSS

 • Faciliteiten

 • Acquisitie

 • Almanak

 • Promotie

 • EJW

 • Kasco

 • AlleJaars

 • International Relations and Organizations (IRO)

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Partners

Independer
 
Autoverzekering vergelijken
 
Energie vergelijken
 
Autoverzekering
  LOGGGO
  Geld.nl logo wit blauw Copy3x

 

 

Opening hours

Openings hours
Leiden and The Hague
 
Monday 10:00-17:00
Tuesday* 10:00-17:00
Wednesday 10:00-17:00
Thursday 13:00-17:00
Friday 10:00-17:00
Weekend Closed
 
 * Op donderdag heeft het bestuur tot 13:00 vergadering
On Thursday the room is closed due weekly boardmeetings until 13:00