Figuur van de maand: Theresa May

De Britse premier Theresa May speelt een grote rol op het wereldtoneel. Met de Brexitonderhandelingen die continu bezig zijn, staat May altijd in de spotlights. May wordt nog net niet de Iron Lady genoemd, maar toch wordt ze gekarakteriseerd als een ijzersterk persoon met een eigen wil. Bovendien omschrijft ze zichzelf als een feminist. Wie is Theresa May precies en wat moet je over de tweede vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk weten?

De nieuwe serie 'Figuur van de Maand' zal op maandag enkele tijd na elke maand gepubliceerd worden. Het doel is zij die bijzonder vaak in het nieuws zijn geweest of bijzonder werk hebben verricht uit te lichten. Voor januari is het Figuur van de Maand Theresa May.

Theresa May is de eerste vrouwelijke premier van Groot-Brittannië sinds Margaret Thatcher van 1979 tot 1990 het ambt bekleedde. May wordt nog net niet de Iron Lady genoemd. Ze speelt een ontzettend grote rol in de Brexit onderhandelingen en moet het proces in goede banen leiden. May moet naast de keuze voor een harde of een zachte Brexit ook beslissen op welke manier ze Engeland uit de politieke en bestuurlijke chaos kan halen. Afgelopen maanden heeft de Britse premier het zwaar gehad: haar Brexitplannen die door Brussel voorlopig waren goedgekeurd, werden van alle kanten aangevallen door de oppositie. Zelfs binnen haar eigen partij, de Conservatieve Partij, bestaat er onenigheid en zijn er een paar Kamerleden opgestapt. Ondanks de tegenslagen zet May haar plannen door om haar doelen te bereiken. Ze ziet het als haar plicht om dit project goed af te ronden. De figuur van deze maand: Theresa May.

Door: Pètra van de Gevel, 11 februari 2019

 

Biografie

Annika Haas, Flickr

Theresa Mary Brasier May is geboren op 19 oktober 1956 in Eastborne, Sussex. May studeerde aan de St. Hugh’s College aan Oxford en behaalde in 1977 haar bachelor in Aardrijkskunde. Het was gedurende deze tijd dat ze haar man Phillip May leerde kennen en in 1980 trouwden ze.  

Na het behalen van haar bachelor was May de daaropvolgende twintig jaren in de financiële sector werkzaam voordat ze actief werd in de educatieve en politieke branche. In 1997 werd May gekozen als Conservatief Kamerlid van Maidenhead. In 2002 kreeg ze haar grootste bekendheid toen ze de Conservatieve Partij voorzat en alles benoemde wat tot die tijd onbenoemd was gebleven:  "There's a lot we need to do in this party of ours. Our base is too narrow and so, occasionally, are our sympathies. You know what some people call us -- the Nasty Party." Deze term werd voor het eerst door May gebruikt waarmee ze aangaf dat de Conservative Party- leden vast bleven houden aan hun traditionele conservatieve standpunten.

In 2012 werd ze de Minister voor Women and Equalities. May was in die tijd verantwoordelijk om alle vormen van discriminatie aan te pakken, met in het bijzonder het aanpakken van de ongelijke behandeling op basis van gender.

 

Bekende quotes:

‘’Brexit means Brexit’’

‘’My whole philosophy is about doing, not talking’’

‘’The Government cannot just be consumed by Brexit. There is so much more to do’’

‘’I actually think I think better in high heels’’

 

‘This is what a feminist looks like’

Fawcett Society, Flickr

De tweede vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk heeft voordat ze premier werd duidelijk gemaakt dat ze een aanhanger is van het feminisme, onder andere door het dragen van een shirt met de tekst: “This is what a feminist looks like’’. Is Theresa May daadwerkelijk te beschouwen als een feministische premier?

Vrouwenrechten kunnen alleen door daden bevorderd worden. May begon al vroeg in haar parlementaire carrière de vertegenwoordiging van vrouwen binnen de partij te vergroten. In 2000 publiceerde May een beleidsdocument, genaamd ‘Choices’, waarin ze een initiatief voorstelde die erop gericht was om de toename van vrouwen in de politiek te stimuleren.

In de tijd dat May actief was als schaduwminister voerde ze een Facebook-campagne waarmee ze streefde naar gelijke beloning van man en vrouw. Ze sprak er vaak over en ze wilde dat het probleem werd aangepakt: ‘Theresa May for Equal Pay’.  

In 2010 werd er door May een aantal maatregelen getroffen om het probleem van huishoudelijk geweld in het Verenigd Koninkrijk aan te pakken. May introduceerde een nieuwe overtreding, namelijk ‘Controlling and Coercive Behaviour’. Hiermee werd psychologisch misbruik gelijk gesteld aan foltering.

Verder heeft May in 2014 ook campagne gevoerd met de hashtag #Freedom2Choose. Ze beschreef in de campagnevideo gedwongen huwelijken als 'een fundamentele schending van mensenrechten die mensen berooft van de mogelijkheid om hun eigen toekomst te kiezen’.

Kortom, May verdedigt vrouwen in de politiek, breidt de bescherming van huishoudelijk geweld uit en stimuleert het maken van eigen keuzes.

 

Premierschap en Brexit

In juni 2016 werd de wereld geshockeerd met het bericht dat Groot-Brittannië gekozen had voor een Brexit. Nadat toenmalig premier David Cameron zijn aftreden aankondigde, maakte May bekend dat ze zich kandidaat zou stellen. Omdat niemand tegen haar kandidaatschap inging, werd Theresa May op 11 juli 2016 beëdigd als de nieuwe premier van Engeland:

"During this campaign, my case has been based on three things. First, the need for strong, proven leadership to steer us through what will be difficult and uncertain economic and political times. The need, of course, to negotiate the best deal for Britain in leaving the E.U. and to forge a new role for ourselves in the world. Brexit means Brexit. And we are going to make a success of it.

Second, we need to unite our country. And third, we need a strong, new positive vision for the future of our country. A vision of a country that works, not for the privileged few, but that works for every one of us. Because we’re going to give people more control over their lives. And that’s how, together, we will build a better Britain."

 

Theresa May staat bekend om haar machiavellistische manier van besturen tijdens de onderhandelingen over de Brexit. Onlangs kondigde ze haar ‘Chequers’- plan aan wat inhoudt dat het Verenigd Koninkrijk verbonden blijft met de Europese Unie waarin handel kan worden voortgezet door een vrijhandelszone voor goederen. Hierdoor kan het Verenigd Koninkrijk nog steeds onderhandelen, maar dit verdrag laat doe dat het een eigen immigratiepolitiek kan voeren, zonder jurisdictie van Europese gerechtshoven, zo beschrijft Wolfgang Münchau in de Financial Times. Vorige week liet May van zich horen: mijn deal of geen deal. Alhoewel ze veel kritiek over zich heen krijgt, geeft ze niet op en zet ze haar beleid standvastig door.

 

‘Dear Nation'

 

 

Tot nu toe lijkt het erop dat er aan een parlementaire meerderheid ontbreekt in het Verenigd Koninkrijk en dus heeft May in november beroep gedaan op de burger. Hierin komt het ware karakter van May als premier naar voren: ze laat aan het volk weten dat ze met ‘hart en ziel’ de deal heeft verdedigd. May maakt in de brief duidelijk dat het Verenigd Koninkrijk na het verlaten van de EU weer als volk samen moet komen zodat er weer een eenheid ontstaat tussen de Engelse burgers. Na de Brexit is het volgens May tijd voor ‘vernieuwing en verzoening’ zodat de focus weer op de punten ligt die voor de Engelse burgers belangrijk zijn.


https://www.trouw.nl/democratie/-bloody-difficult-woman-theresa-may-weigert-een-politieke-dood-te-sterven~ab84ff21/

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2259584-terminator-theresa-may-zet-door-ondanks-alle-tegenslagen.html

https://fd.nl/opinie/1278844/theresa-may

https://www.biography.com/people/theresa-may-071116

https://www.bbc.com/news/uk-politics-36660372

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/het-is-de-dag-van-de-waarheid-voor-theresa-may-deal-of-geen-deal-~b60e4f5f/

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/britse-premier-theresa-may-over-brexit-mijn-deal-of-geen-deal~b753b690/

https://www.businessinsider.nl/dear-nation-theresa-may-vraagt-in-een-brief-steun-van-de-bevolking-voor-het-brexit-akkoord-dat-zij-en-eu-leiders-zojuist-hebben-getekend/

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/-de-deal-van-may-is-de-best-mogelijke-~b516568b/

https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/dec/13/theresa-may-feminist-bloddy-difficult-woman-period-poverty-afford-tampons

https://blogs.spectator.co.uk/2018/02/theresa-may-is-what-a-feminist-looks-like/

Foto: C.M.O. Images, Flickr

Twitter

Comité van Aanbeveling

Drs. Henri Lenferink
Burgemeester Leiden

Prof. mr. Carel Stolker
Rector Magnificus Universiteit Leiden

Prof. dr. Joop van Holsteyn
Bijzonder Hoogleraar Kiezersonderzoek Universiteit Leiden
 
Prof. dr. G.A. Irwin
Professor Emeritus Politiek Gedrag en Methodologie Universiteit Leiden

Dr. Alexander Rinnooy Kan
Oud-voorzitter Sociaal Economische Raad

Mevr. Gerdi Verbeet
Oud-voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Agenda

donderdag 6 juni, 21:00 -
KB board announcement Borrel
vrijdag 7 juni
GSA
maandag 24 juni, 19:00 -
General Assembly
dinsdag 25 juni - Meerdere dagen
Long Trip
dinsdag 25 juni - Meerdere dagen
Long Trip
 
 • Binnenland

 • Buitenland

 • Onderwijs

 • Debat

 • IAPSS

 • Faciliteiten

 • Acquisitie

 • Almanak

 • Promotie

 • EJW

 • Kasco

 • AlleJaars

 • International Relations and Organizations (IRO)

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Partners

Independer
 
Autoverzekering vergelijken
 
Energie vergelijken
 
Autoverzekering
  LOGGGO
  Geld.nl logo wit blauw Copy3x

 

 

Opening hours

Openings hours
Leiden and The Hague
 
Monday 10:00-17:00
Tuesday* 10:00-17:00
Wednesday 10:00-17:00
Thursday 13:00-17:00
Friday 10:00-17:00
Weekend Closed
 
 * Op donderdag heeft het bestuur tot 13:00 vergadering
On Thursday the room is closed due weekly boardmeetings until 13:00